Hier weer een berichtje vanuit een warm Kenia .. Zaterdag & zondag heb ik niks van mij laten horen , maar dat betekend niet dat ik niks heb meegemaakt..
Van een bijzondere kerkdienst, regenbuien , Keniaanse maaltijden tot aan loslopende apen.. Iedere dag maak ik weer iets nieuws mee..

Eigenlijk moet ik even eerlijk zijn, en vertellen dat ik een keelontsteking heb gehad. Maar gelukkig na vandaag me weer beter voel!
Vanmorgen ben ik ietsje later dan normaal naar school gegaan, omdat ik een flinke discussie had met een aap. Ja je leest het goed .. Een AAP. 🐒 Nadat ik mijn ontbijt had klaargemaakt, en nog ‘ even ‘ iets wilde pakken…. kwam er regelrecht een aap op mij afgerend .. Waarna ik vervolgens best wel een beetje bang werd, aangezien die echt zin had in mijn ontbijtje!! En zo vastberaden op mijn bordje afliep, dat ik echt wel een stapje op zij moest zetten. 🙈 Hij begon met de mango .. en daarna de banaan er achteraan .. De crackers waren denk ik niet echt zijn favoriete eten, dus de kaas vanuit Nederland bleef gelukkig nog over voor mij.

Ik heb hem wel even duidelijk gemaakt, dat dit gedrag niet getolereerd wordt. Dus na een flesje water, kwam de bezem van pas…
Morgenochtend eet ik trouwens in de keuken, met de deur op slot.

Vervolgens zat ik weer achterop de motor , en voelde ik me helemaal beter worden toen ik de kinderen weer zag. Ze waren al helemaal bezorgd dat ik niet meer zou komen, want ik was zooo laat volgens hun.
( in Kenia is het volgens mij heel normaal als je om 05:00 uit bed gaat)

Natuurlijk kom ik voor de kinderen naar Kenia … Maar er moeten ook wel serieuze zaken besproken worden. Zoals bijvoorbeeld een keuken. Zoals jullie zien is deze echt verschrikkelijk slecht. En onhygiënisch .. Het eten wordt op de grond klaargemaakt .. En door de te kleine ruimte ligt alles op de grond .. Ook is er open vuur, waardoor vaak alles vol staat met rook! En nu hebben we mazzel dat het iedere keer droog was tijdens lunch pauze … Maar als het dus regent, en dat is nogal een regenbui……. dan moeten de kinderen dus al rennend hun bordje met eten ophalen, en vervolgens weer terug ‘ rennen’ door de plassen naar het lokaal. Want een ‘ aula’ of een ruimte om te eten is er al helemaal niet!! Ik heb het nu een paar dagen aangezien.. En iedere keer weer besef ik wat een luxe wij toch hebben… Een vaatwasser, stapels handdoeken, water wat je gewoon uuuuurrreeennn kan laten lopen zonder dat je het echt nodig hebt… Eten wat je zo kan afhalen bij restaurants… noem allemaal maar op! Dat betekend niet dat wij ook zo moeten gaan leven… Nee! Maar we kunnen dan wel onze naasten helpen!! En dat is ons plan..
EEN NIEUWE BASIC SIMPELE KEUKEN BOUWEN, INCLUSIEF EEN RUIMTE WAAR DE KIDS KUNNEN ZITTEN, waar hun eten opgegeten kan worden, waar gebeden mag worden voor hun maaltijd, en waar een verhaal uit de bijbel voorgelezen kan worden … Allemaal dingen wat bij ons zo makkelijk, en snel gedaan wordt.. Kunnen we toch ook hier in Kenia realiseren? Helpt u ook mee!?

Als het goed is komt er deze week een link naar onze website waar er geld ingezameld kan worden .. Dus blijf op de hoogte!

Na lunch time was er een volgende klas aan de beurt, want ik probeer iedere dag iets ‘ leuks ‘ met de kids te doen per klas. Vrijdag maakte we met een klas armbandjes & kettingen. Vandaag speelde we spelletjes met de wat grotere kids. Hoe bizar.. dat je gewoon aan 1 bal genoeg kan hebben, of met een springtouwen .. en daar uren mee kan spelen … zonder te klagen mag ik naar binnen, of mag ik wat drinken , of ik heb honger … Zo vaak denk ik aan kinderen in Nederland, en dan het grote verschil!

Hoe bizar is het dat je als kind … van een jaar of 5 / 6 jaar alleen thuis bent .. omdat je moeder de hort op is om alcohol te kopen. En jij gewoon niet naar school kan, omdat je moeder niet naar je omgekeken heeft. Hartverscheurend vind ik zulke dingen.. Als dan een van onze staff leden het manneke gaat halen van thuis, en hij terug komt met een ‘ vrolijk ‘ manneke in een meisjes outfit… ( dan denk ik alleen maar, hoe heeft dit kind de nacht doorgebracht, en wie heeft hem aangekleed..? Gebeden met hem, en zijn ontbijt klaargemaakt? Of misschien heeft hij wel helemaal niet ontbeten, want hij at zo snel een stukje gebakken aardappel op wat hem gegeven werd bij aankomst op school.)

En dit is nog maar één van de grote groep kinderen die iedere dag naar school komen.. Maar als wij ze al kunnen helpen door ze onderdak te bieden, en onderwijs te geven, en voedsel uit te delen…. Daar zeg je dan toch geen nee tegen?

Tussendoor maken we altijd wel even tijd voor foto’s! Want wie wilt er nou niet op de foto met een ‘ witte ‘ .
Altijd is het weer dolle pret als je je telefoon aan een kind geeft, en vraagt of hij of zij een foto wilt maken. Na 84 selfies, snappen ze eindelijk dat ik bedoelde een foto van de kids en mij.

Aan het einde van de middag gingen we naar de markt … en kochten we eten voor morgen!
Ik kijk daar altijd me ogen uit, maar tegelijkertijd moet je ook heeeeel goed oppassen. Want voordat je het weet ben je elkaar kwijt, en aangezien ze allemaal even bruin zijn….
We kochten mega grote watermeloenen, een lekkere ananas voor thuis ( EN NIET VOOR DE APEN) En een tas vol groente voor de maaltijd voor morgen..
Ook hadden we meel nodig om het eten te bereiden, maar toen de meneer de ‘ witte ‘ mevrouw uit Nederland … genaamd Piek zag.. werd hij ineens 10x zoveel duurder. Dus bleef auntie Piek, een poosje aan de andere kant van de markt, en kochten Annah & Ruth de meel voor de maaltijd van morgen. Ik noem het maar gewoon ‘ Keniaanse prijs’ & mzunguprijs. ( mzungu, zo noemen Kenianen Nederlanders )

Kortom… Weer genoeg meegemaakt afgelopen dagen!

Lieve groetjes vanuit Kenia!
Piek

“Geeft gij hun te eten”

Winkelmand0
Er zitten nog geen items in je winkelmand!
Verder winkelen
0